Η ΜΑΡΙΑ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙ

Η Ιταλίδα Μαρία Μοντεσσόρι είναι μια σημαντική φυσιογνωμία του περασμένου αιώνα. Κατόρθωσε δύσκολα πράγματα για μια γυναίκα την εποχή εκείνη. Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής το 1896 και ήταν η πρώτη γυναίκα που εξάσκησε την Ιατρική στην Ιταλία.

Δούλεψε για 2 χρόνια με παιδιά που είχαν νοητικά και ψυχικά προβλήματα, εφευρίσκοντας τρόπους να τα διδάξει βασικές δεξιότητες. Στο τέλος κατάφερε αυτά τα παιδιά να δώσουν τις εξετάσεις που έδιναν τα “φυσιολογικά” παιδιά στο σχολείο. Οι μαθητές της τα πήγαν όχι απλώς το ίδιο καλά αλλά και καλύτερα από τα “φυσιολογικά” παιδιά. Όταν την ρώτησαν πώς κατάφερε αυτό το θαύμα απάντησε ότι, το πραγματικό θαύμα είναι πώς τα “φυσιολογικά” παιδιά είχαν κρατηθεί σε τόσο χαμηλό επίπεδο!

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙ

Μάθετε περισσότερα για την Μέθοδο Μοντεσσόρι και πως βοηθάει τα παιδιά να γίνουν ανεξάρτητα, αυτοπειθαρχημένα, συγκεντρωμένα, ευπροσάρμοστα και να μπορούν να εκφραστούν με ειλικρίνεια και σεβασμό.

Έτσι της ήρθε η ιδέα να εφαρμόσει τις μεθόδους της και σε παιδιά χωρίς προβλήματα. To 1907 έστησε το πρώτο της σχολείο στη Ρώμη και το ονόμασε «Το Σπίτι των Παιδιών» (Casa dei Bambini). Εκεί οι μαθητές της ήταν πάμφτωχα και εγκαταλελειμμένα μικρά παιδιά χωρίς καθόλου τρόπους και μόρφωση. Εφαρμόζοντας τη μέθοδο της, σε σύντομο χρονικό διάστημα τα παιδιά αυτά μεταμορφώθηκαν σε ευγενικά, τακτικά και καθαρά πλάσματα που εργάζονταν με ησυχία, μάθαιναν μόνα τους να γράφουν και να διαβάζουν και να φροντίζουν το χώρο τους.

Από τότε συγκέντρωσε όλα τα βλέμματα πάνω της όσον αφορά την εκπαίδευση και τον εκσυγχρονισμό της. Αφιέρωσε όλη της τη ζωή στα παιδιά και είναι αξιοσημείωτο ότι προτάθηκε 3 φορές για το Νόμπελ Ειρήνης. Έζησε και δίδαξε σε πολλές χώρες του κόσμου και η Μέθοδος της είναι διεθνώς διαδεδομένη. Πέθανε στην Ολλανδία το 1952 σε ηλικία 82 ετών αφήνοντας το γιο της Μάριο άξιο συνεχιστή του έργου της.